Scrisoare – fragment din volumul III

Te sărută cu ochii închiși,

A ta Laura

Știi? M-am gândit că nu e musai o scrisoare să înceapă cu ”Dragul meu…” Mai ales o scrisoare pe care am scris-o de atâtea ori în piept și al cărei sfârșit l-am sărutat de fiecare dată. Și de câteva ori în plus. Cu ochii închiși. Un fel de timbru numai al meu, numai pentru tine. Așa că vreau scrisoarea aceasta s-o încep cu un sărut.

Îți mai amintești când am plecat la sfârșit de vară spre Fălticeni? Ne-am urcat în tren, ne-am înghesuit bicicletele în baia vagonului de personal și-am coborât la Pașcani. Apoi am luat-o pe șosea, pedalând amândoi în ritmul meu. Tu cu picioarele tale lungi ai putea da trei pedale în timp ce eu mă căznesc să învârt una. Dar te domolești, căci ”rostul nu-i să ajungem, ci să mergem împreună”, ziceai.

Ne-am oprit într-un lan de floarea soarelui. Câmpul era plin până la orizont de niște roți de bicicletă cocoțate pe lujere verzi, vițoase. Florile zimțate, pline de galben, aveau spițe din semințe coapte. M-am afundat ca într-un lac aurit, dezbrăcându-mă până la piele. Râdeam și te priveam cu colțul ochiului cum stai rezemat de bicicletă. Aș fi vrut atât de mult să mă săruți de frumoasă ce sunt, dar tu te uitai împrejur, de frică să nu mă vadă cineva cu sânii goi.

Era primul meu drum lung cu bicicleta. După câteva jumătăți de oră ne-am oprit iar. Nu mai puteam. Mi-ai scos apă din fântână și mi-ai udat tâmplele în timp ce mă adăpam cu râvnă. Apoi am deșurubat o podoabă de la lanțul cănii de tablă, s-o luăm drept suvenir. Am fugit ca doi copii, privind în urmă să nu ne certe vreun om de dupa gard. Acasă l-am aruncat în cutia noastră de cafea, cu bilete de tren și alte nimicuri.

Cutia aia simplă, de tinichea, e prețioasă. Au încăput în ea toate drumurile noastre. Mi-am amintit de ea azi când în goana mașinii zărisem scris pe-un panou publicitar: ”Vrei să te călătorești cu mine?”. Mi-am încrețit obrajii. E întrebarea pe care mi-ai pus-o aproape în fiecare zi, încă de la primul ”te iubesc”. Uneori îți răspundeam: ”Nu.” Dar tu mă iertai, nu-i așa? Știi că-s doar morocănoasă și uneori mi-e a mă tolăni prin casă, ca o pisică tandurie.

N-am spirit de hălăduială în sânge, nu ca tine. Tu ești zbanghiu rău, te-ai muta în vârful muntelui și mâine. Și ai avea cu cine! Nu cu mine, vai! Cu Tic. Voi doi vă înțelegeți cel mai bine când e vorba de ducă. Eu încerc a mă deprinde cu ieșitul din casă. E greu până ajung la bicicletă, că apoi mă doftoricesc cu bucuria voastră de drumeți. Jur că uneori parcă amândoi dați din coadă cu viteza aripilor de fluture. ”Hai!”, ți-ai încrustat cu ac și cerneală pe gambă. No, haidem, dară!

Mi-e dor acum să-ți sărut locul acela de pe piciorul drept, unde firele de păr s-au rărit, parcă de dragul soarelui și-al cuvântului scris caligrafic: ”Hai!”… ”Hai!”, și ți-l rescriam cu buricul degetului pe pielea sărată de valuri. ”Hai!”…

Vin. Mă mai aștepți un pic? Cel mai greu ne e să respirăm dor. Să ne fim departe. Singuri. Nu-mi mai ajunge cartea. Vreau la tine. De carte vor avea grijă cei care o citesc. Dar de mine? Cine are grijă? Dar de tine? Noi ne avem cu totul doar unul pe altul. Și mi-e așa de frică că ți s-ar putea întâmpla ceva… Dar îmi țin firea și știu că totul va fi bine cu noi.

Îți amintești când mă făceai mat la șah? Te înfoiai ca un cocoș, mândru că m-ai bătut chiar și fără regină. Nu te ținea două secunde, că imediat îți părea rău pentru mine. Și dintr-o dată parcă eu eram învingătoarea. Căci îți câștigasem inima, vedeam cât de dragă îți sunt. Ca atunci când ne-am întâlnit la mijlocul drumului, în Gura Humorului, și-am mers la piscină. Ne-am văzut în ziua aia în costume de baie, pentru întâia oară. Ne studiam timid, unul pe altul. Buricul tău era altfel decât al meu. M-am încolăcit rece în jurul trupului tău, iar tu m-ai băgat cu capul sub apă. Apoi mi-ai sărutat fiecare deget de la piciorul stâng.

Era tot vară. La Fălticeni, în ușa băii, s-a auzit deodată un sunet de răcăială pe lemn. Eram înăuntru de ceva timp, și-am întrebat rușinoasă: ”Cine-i?”. ”Eu sunt”, mi-ai spus cu tonul tău tacticos. ”Și ce vrei?”, m-am bățoșit eu, căci eram pe veceu. ”Nimic”, ai spus dulce, ”te mângâiam prin ușă! Stai de prea mult timp acolo și mi s-a făcut dor”. Am început să râd în ecoul băii îmaginându-mi mâinile tale prelungi cum șerpuiesc afectuos pe vopseaua albă.

Vreau să-mi ciocnesc casca de casca ta. Ori la o frână, ori din joacă. Să-ți aud strigătul înfundat de după vizor: ”Mmmăăăă!”. Vreau să te ating și să te miros. Sunt însetată de fericire. Mi-e adânc de dor. Vreau să mă arunci în spatele tău și să plecăm. Hai! Oriunde! Flutură-mi părul plin de fân și lasă-mă să te strâng în brațe. De atâtea ori ne-am ținut de cald așa. Doar copacii ne înțelegeau și pietrele de la marginea drumului. Când poliția ne-a oprit la începutul primăverii, porniserăm spre Iași, și-or fi spus că suntem doi descreierați. Ce căutăm pe două roți pe o așa vreme? Dar mie cel mai cald și cel mai frig mi-a fost lângă tine. Pentru că împreună orice e posibil. Chiar și să ne spălăm cu o singură periuță de dinți.

Mi-e dor. Se simte în suflet ca atunci când urci cu o scară în plus. Pasul acela în gol, care te zgâlțâie. Așa e dorul. Un pas pe o scară care nu există.

Fără tine mă simt ca o haină aruncată pe marginea patului. Haina pe care o probezi, dar nu-i nimerită pentru azi. Și-o abandonezi, nu-ti vine nici măcar s-o așezi la locul ei pe umeraș. O pedepsești. Te-a amăgit. Fără tine mă simt ca atunci când eram copil și săream doar pe dalele de piatră gri. Mi-ai povestit! Și tu făceai la fel când veneai de la școală. Eu le ocoleam pe cele roz și pe cele albe. Mă străduiam să nu pășesc nici măcar pe îmbinarea dintre ele. Dar dintr-o dată trotuarul se schimba în caldarâm. Și dalele gri se opreau. Așa e dorul. Ca dalele gri care nu mai sunt dintr-o dată și eu nu știu unde să mai calc. Așa că pășesc pe o treaptă în gol.

Trec pe lângă scara de fier de pe bulevardul Ștefan. E tot acolo, dar unde sunt întâlnirile noastre? Ne înghesuiam și împărțeam o șaorma. Tic adulmeca mirosul cărnii pe care o împărțeam doar la doi. Apoi eu luam salata de varză și tu cartofii prăjiți. Trec pe lângă Sage. Ceainăria noastră e tot acolo și scaunele verzi, înalte, la fel. Dar unde e prima noastră întâlnire? Vreau să ne întoarcem acolo, în colțul cu pianul, să facem o poveste.

De fapt, vreau doar să mă fac ghem lângă tine și să adorm. Să tragi plapuma peste noi, ca pe un cort. Să mă protejezi de lumina de la stâlp și de întreaga lume. Să-ți povestesc ceva stupid și drag în bezna turcoaz de sub cearceaf. Ce vis simplu. Ușor ca o scrisoare căreia nu-i găsești plic, așa că renunți s-o mai trimiți. Nici pentru scrisoarea asta n-am plic, Andrei. Îmi iei tu, te rog? De orice fel, care îți place ție mai mult.

Aș vrea să-mi imaginez ce plic ai alege, dar îmi dau seama că nu știu ce plic ți-ar plăcea ție cel mai mult. Mie știi care mi-e mai drag? Ăla pe care mi l-ai făcut dintr-o foaie de caiet studențesc, pe care mi-ai desenat cu stiloul un tramvai. Iar înăuntru mi-ai pus zece bilete pe un cotor. Știi că mai am două? Mi le-ai dat acum trei ani. ”Pentru Mia”, scriai. Atât de rar îmi spui ”Mia”, că a devenit un cuvânt cât o declarație de dragoste. Mi-l spui când vrei să mă alinți ori când vrei să-mi oprești un suspin. Mia. Vine de la ”Laura mea”, care pe moldovenește se aude ”Laura mia”, iar tu îngroși m-ul, că știi cât îmi place.

Știi? Îți mulțumesc. Îți mulțumesc pentru că niciodată n-a trebuit să mă lupt pentru iubirea ta. Am găsit toate ușile deschise în sufletul tău. M-ai lăsat să-mi las bicicleta în hol, să nu mi-o fure nimeni. M-ai lăsat să cânt (tu ai fost primul care mi-a spus că îți place cum cânt). M-ai lăsat să scriu. Să tac, să-i ascund lui Tic o piatră în plapumă. M-ai lăsat să-mi cumpăr cărți și să-ți umplu rafturile. Doar pentru o pereche nouă de pantofi mă puneai să arunc alta veche. Nu-ți plac grămezile de lucruri. Doar grămezile de povești. Așa că ți-am povestit. Ți-am spus despre mine tot ce știam. Uneori repetam o amintire, mă ascultai zâmbind, fără să te dai de gol. Iar la sfârșit îmi spuneai: ”Mi-ai mai povestit asta, dar îmi place prea mult să te aud.”

Și mă priveai verde. Oh, ce bine îți cunosc privirea. O port mereu închisă în pumn. O simt cu pielea. Știu când mă plimb prin casă și tu mă privești. Ochii tăi verzi, ca un câmp în care soarele lasă urme de lumină pe unde trece. Iar genele-ți alungite se răsfiră ca cel mai tânăr copac dintr-un crâng.

Mai zâmbește o dată. Lasă-mă să-ți desenez cu unghia ridurile pe care vreau să le văd cum se adâncesc peste ani. Pentru că și peste ani noi ne vom mai bate cu alge pe plajă. Tu tot vei râde. Eu tot voi țipa, ca să-ți fie milă de mine, să te pot ataca ticăloșește, când încerci să mă îmbrățișezi. Iar valurile se vor ascunde în urechile noastre într-un sunet nesfârșit ca cel pe care îl făceai când mângâiai ușa băii mele.

Ah, cât mi-e de dor. Mai urc o treaptă în plus. Pasul e gol, mă zgâlțâie. Nu pot urca la tine. Oricât de dor mi-ar fi să stau pe vârfuri când te îmbrățișez. Oricât mi-ar lipsi atingerea ta pe talie. Fi-r-ar! Dă-o încolo de scară. Am să mă urc în tren și-am să vin la tine. Am să vin. Am să vin. Am să vin.

Dragul meu Andrei,